Dog tooth

Οδοντιατρική μικρών ζώων

Η οδοντιατρική φροντίδα των μικρών ζώων πρέπει να έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα, παρά αναγκαία θεραπευτική αγωγή. Όπως και στους ανθρώπους, οι σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις προδιαθέτουν σε σοβαρές παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών.
Οδοντική μικροβιακή πλάκα ονομάζεται το κιτρινωπό ή σκουρόχρωμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και περισσότερο γύρω ή και κάτω από τα ούλα.

Τα βακτηρίδια από την πλάκα μεταφέρονται στα ούλα και στις ρίζες των δοντιών, αλλά και στο αίμα διαμέσου των αγγείων που βρίσκονται δίπλα στα ούλα και στα δόντια.

Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Όπως και στα μωρά, εμφανίζονται αρχικά τα νεογιλά δόντια, η ανάπτυξη των οποίων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Μετά από 3 -3,5 μήνες αρχίζει η εμφάνιση των μονίμων δοντιών και η οδοντοστοιχία του σκύλου αποκτά την τελική της μορφή στην ηλικία περίπου των 7-8 μηνών.

Τα δόντια του σκύλου είναι συνολικά 42. 12 τομείς, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιοι και 10 γομφίοι.

Οι μικρόσωμες ρατσες σκύλων παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οδοντικών προβλημάτων όπως:

  • ουλίτιδα (ούλα φλεγμαίνοντα που αιμορραγούν η έχουν υποχωρήσει)
  • οδοντική τρυγία (κίτρινο – καφέ – σκληρό υλικό)
  • μεγάλη κινητικότητα η απώλεια δοντιού
  • δυσκολία στη λήψη και μάσηση της τροφής
  • επίμονη κακοσμία στόματος
  • αποστήματα
  • περιοδοντίτιδα
  • όγκους, νεοπλάσματα

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά τρόφιμα και συμπληρώματα, που βοηθούν τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας από τα δόντια του ζώου.

Βουρτσίστε τα δόντια του ζώου σας στο σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κυρίως παθήσεις των ούλων. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες, οδοντικές κρέμες, υγρά καθαρισμού και πολλά άλλα προϊόντα για την φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας για ζώα.Οι οδοντόβουρτσες για ζώα είναι πολύ μαλακές και είναι σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στο σχήμα των δοντιών και του στόματος των ζώων. Μπορείτε να τα βρείτε και σε σχήμα γάντι για μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση. Οι οδοντόκρεμες για ζώα έχουν γεύση ευχάριστη για αυτά και δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινες οδοντόβουρτσες ή baking soda.

Gata dontia
Περιέχουν συστατικά που δεν πρέπει να τα καταπίνει το ζώο.

Αν δεν τα καταφέρνετε με το βούρτσισμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριδιακό διάλυμα ή ζελέ.

Ρωτήστε πάντα τον Κτηνίατρο, να σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα.

Η τροφή που επιλέγετε για το τετράποδο σας φίλο, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας). Μαλακές η κολλώδεις τροφές βοηθούν στην ανάπτυξη της πλάκας και των περιοδοντικών ασθενειών. Η ξηρά τροφή (μπισκότα, κροκέτες σε μεγάλους κύβους) δημιουργούν λιγότερα οδοντιατρικά προβλήματα.

Πολύ χρήσιμα είναι τα ειδικά φτιαγμένα οδοντικά μασήματα (dental chews ή dental sticks) για γάτες και για σκύλους. Τους αρέσουν πολύ και είναι συχνά ένα καλό υποκατάστατο για τις ήμερες που δεν βουρτσίζετε τα δόντια τους. Πάντως μόνο το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να απομακρύνει την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Οδηγίες για βούρτσισμα δοντιών στο σπίτι


Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά, βήμα βήμα, με πολύ υπομονή.

Στην αρχή, απλά κρατάτε χαλαρά το ζωάκι σας. Χαϊδέψτε απαλά το πρόσωπο του με τα δάχτυλα σας για 1-2 λεπτά. Για τις επόμενες ημέρες, τοποθετείστε στο δάχτυλο σας μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας και αφήστε το να δοκιμάσει τη γεύση. Διαλέξτε μια ζωική οδοντόβουρτσα η βούρτσα δαχτύλων, τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα πάστας στη βούρτσα, σηκώστε το επάνω χείλος του ζώου σας και τοποθετείστε τη βούρτσα σε ένα επάνω δόντι.

Με αργή κυκλική κίνηση βουρτσίστε απαλά μόνο εκείνο το δόντι και τη συνεχόμενη γραμμή ούλων. Κάθε ημέρα σταδιακά βουρτσίζετε περισσότερα δόντια. Προχωράτε αργά και για όσο διαρκεί η αντοχή του ζώου σας. Ύστερα από κάθε φορά ανταμείψτε τον με μια κατάλληλη λιχουδιά και πολλούς επαίνους.