Dog catFoodΔιατροφή σκύλου / γάτας

H εντερική χλωρίδα ενός σκύλου είναι πολύ διαφορετική από αυτή του ανθρώπου. Έχει περίπου 1.000 φορές μικρότερη πυκνότητα, με αποτέλεσμα πολλές από τις καθημερινές μας τροφές να είναι δύσκολο ή αδύνατο να μπορεί να τις επεξεργασει.

Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγειά τους.

Oι τροφές που προκαλούν δηλητηρίαση

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΕΙΡΙΟΕΙΔΩΝ ( ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΠΡΑΣΟ)

Η έκθεση σε τρόφιμα της οικογένειας Λειριοειδών, οδηγεί στην πρόκληση αιμόλυσης, σχηματισμού σωματίων Heinz, μεθαιμοσφαιριναιμία και αναιμία. Οι γάτες και οι ασιατικής προέλευσης φυλές σκύλων (Akita, Shiba, Tosa) είναι πιο ευπαθείς στην εκδήλωση συμπτωμάτων από την τοξική δράση του κρεμμυδιού/σκόρδου, καθώς η αιμοσφαιρίνη τους είναι πιο ευαίσθητη σε οξειδωτικές βλάβες.
Η τοξίκωση από κρεμμύδια/σκόρδα προκύπτει μετά την κατανάλωσή τους ως φρέσκα ή αφυδατωμένα, την λήψη τους σε παρασκευάσματα τροφίμων (βρεφικές τροφές, συμπληρώματα διατροφής). Η δηλητηρίαση εκδηλώνεται στο σκύλο με κατάπτωση, ανορεξία, έμετο, αιμοσφαιρινουρία, ίκτερο, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, διάρροια, αταξία, ενώ οι γάτες εμφανίζουν συχνότερα έντονη σιελόρροια, ανορεξία, έμετο.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ/ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Η έκθεση των ζώων συντροφιάς στα σταφύλια /σταφίδες γίνεται με την από το στόμα κατανάλωση των τροφών αυτών, ενώ η τοξική δόση υπολογιζόμενη βάσει ξηράς ουσίας, κυμαίνεται μεταξύ 2,8 έως 36,4 g/kg.
Τόσο ο μηχανισμός δράσης, όσο και ο μεταβολισμός των τοξικών ουσιών που περιέχονται στα σταφύλια/ σταφίδες, παραμένει αδιευκρίνιστος.Στα συμπτώματα, που συνήθως εμφανίζονται 12-15 ώρες μετά τη λήψη, περιλαμβάνονται έμετοι και διάρροιες από την ερεθιστική των τοξικών ουσιών στον πεπτικό σωλήνα καθώς και ολιγουρία ή ανουρία ως απόρροια οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

ΜΕΘΥΛΟΞΑΝΘΙΝΕΣ (ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΦΕΣ)
Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη είναι μεθυλοξανθίνες που εμπεριέχονται στη σοκολάτα, σε γλυκίσματα που περιέχουν κακάο ή καφέ και στα αναψυκτικά, προκαλώντας σοβαρή τοξίκωση στο σκύλο και στη γάτα. Η ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης που ξεπερνά τα 15mg/kg χρίζει άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης.Η συμπτωματολογία εκδηλώνεται σε χρονικό διάστημα 2 ωρών ή και περισσότερο αν ο σκύλος έχει καταναλώσει το περιτύλιγμα του γλυκίσματος, γεγονός που επιβραδύνει την απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα. Η κλινική εκδήλωση περιλαμβάνει εμέτους, σιελόρροια, πολυδιψία-πολυουρία, υπερκινητικότητα, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, υπερθερμία, αρρυθμίες, αταξία, μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις, κυάνωση και κώμα. Ο θάνατος αποδίδεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα μουχλιασμένα τρόφιμα περιέχουν μυκοτοξίνες.Τα συμπτώματα εμφανίζονται 15 λεπτά ως και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής και εκδηλώνονται με σιελόρροια, εμέτους, υπερθερμία, γενικευμένους τονικούς μυϊκούς σπασμούς, ταχυκαρδία και επιληπτικές κρίσεις.

ΖΥΜΑΡΙ
Η κατανάλωση ωμής ζύμης μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από αιθανόλη, γαστρική διάταση-στροφή ή να λειτουργήσει ως ξένο σώμα προκαλώντας έμφραξη σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα που αποδίδονται στην διόγκωση της ζύμης είναι οι έμετοι και το κοιλιακό άλγος, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνεται κλινικά και η συμπτωματολογία που οφείλεται στην μετατροπή της ζύμης σε αιθανόλη προκαλώντας κατάπτωση και αταξία.

ΞΥΛΙΤΟΛΗ
Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης που απαντάται στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη, σε οδοντικά σκευάσματα καθώς και σε προϊόντα για διαβητικούς. Τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης ξυλιτόλης στο πλάσμα ανιχνεύονται 30 λεπτά μετά την κατανάλωση της τοξικής ουσίας. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα δηλητηριασμένα ζώα είναι υπογλυκαιμία, έμετοι, ληθαργικότητα και αταξία. Η υπογλυκαιμία, που ακολουθεί την κατανάλωση ξυλιτόλης, μπορεί να εμφανιστεί ως και 12 ώρες αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σκύλοι σπάνια μασούν τις τσίχλες.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Η περσίνη, που αποτελεί την τοξική ουσία του αβοκάντο, απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σύστημα προκαλώντας πεπτικά συμπτώματα 1-3 ώρες μετά την έκθεση.

ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ MACADAMIA
Οι σκύλοι είναι το μόνο ζωικό είδος στο οποίο έχει αναφερθεί τοξίκωση από καρύδια του γένους Macadamia, ακόμη και σε κατανάλωση χαμηλών δοσολογιών (2,4 g/kg). Τα κλινικά συμπτώματα εκδηλώνονται με αδυναμία των οπίσθιων άκρων, παραπάρεση, κατάπτωση, αταξία, μυϊκό τρόμο, υπερθερμία, απροθυμία παραμονής σε όρθια στάση, εμέτους.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Η δηλητηρίαση από μανιτάρια αναφέρεται κυρίως σε σκύλους και στην πλειονότητα των περιστατικών προκαλείται από ηπατοτοξικά μανιτάρια. Κατηγοριοποιούνται βάση της κυρίαρχης προκληθείσας συμπτωματολογίας σε :
- Ηπατοτοξικά μανιτάρια.
- Νευροτοξικά μανιτάρια.
- Μουσκαρινικά μανιτάρια.
Τα μανιτάρια αυτά ( κοινά, μικρά καφέχρωα) περιέχουν μουσκαρίνη, η οποία δεν επηρεάζεται από τα πεπτικά ένζυμα. Το καρδιαγγειακό σύστημα της γάτας είναι ιδιαίτερα ευπαθές στη δράση της μουσκαρίνης.
- Μανιτάρια που προκαλούν συμπτωματολογία από το γαστρεντερικό σύστημα.
- Νεφροτοξικά μανιτάρια.

ΑΛΚΟΟΛ
Ακόμη και σε μικρές ποσότητες βλάπτει το συκώτι και τον εγκέφαλο, μπορεί να του προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, κατάθλιψη, προβλήματα στο περπάτημα, άσθμα ακόμα και θάνατο.

ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ
Το ζωικό λίπος (μαγειρεμένο ή όχι) μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο. Τα κόκαλα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποβούν μοιραία. Γενικά είναι εύκολα να προκαλέσουν πνιγμό ή διάτρηση του στομάχου ή του εντέρου.
Απαγορεύεται να δώσετε στο σκύλο σας κοκκάλα!

Τα γαλακτοκομικά είναι από τις τροφές που χωνεύονται δύσκολα από τους σκύλους και μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, καθώς και αλλεργίες.

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας παθαίνει δηλητηρίαση πρέπει αμέσως να προσπαθήσετε να του του προκαλέσουν εμετό, χρησιμοποιώντας ένα διάλειμμα από αλατόνερο και μετά να το μεταφέρετε επείγοντος στο κτηνιατρείο.

Οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου
διαφέρουν ανάλογα με την φυλή, το μέγεθος, την ηλικία και τις δραστηριότητες του.

Με την φυλή
Υπάρχουν γύρω στις 400 καθαρόαιμες αμιγείς φυλές σκύλων, με διαφορετική ευαισθησία του πεπτικού συστήματος και διαφορετικές ανάγκες σε ενέργεια.
Κάποια είναι πιο δραστήρια από τα άλλα, έχουν δυνατό μυικό σύστημα που απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες θερμίδων. Άλλα σκυλιά έχουν πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και αυξάνουν πιο εύκολα το βάρος τους.

Με το μέγεθος
Στα μικρόσωμα σκυλιά ταιριάζει μια τροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ενέργεια και λιπαρά, επειδή οι ανάγκες του σε ενέργεια ανά κιλό είναι αυξημένες. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν ανάγκη από μια τροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λπ. Το μέγεθος, η σκληρότητα και το σχήμα της κροκέτα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος, το σχήμα και τη δύναμη των σιαγόνων του σκύλου.

Με την ηλικία
Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής ποικίλει σύμφωνα με την ηλικία ενός σκύλου.
Τα μικρά κουταβάκια χρειάζονται μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα στις σωστές αναλογίες, που να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν δυνατά κόκαλα, δόντια και σωστή μυική μάζα.
Το ενήλικο σκυλί έχει ανάγκη από μια τροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη που να ικανοποιεί την αυξημένη κινητική δραστηριότητα του.
Όταν το σκυλί έχει γεράσει, η υγειά του είναι πιο ευαίσθητη. Η τροφή πρέπει να περιεχέι βιταμίνες Ε και C, ταυρίνη, λουτεΐνη και β-καροτίνη που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, όπως και Ω-3 / Ω-6 για καλύτερη υγειά του δέρματος και του τριχώματος.

Με τον τρόπο ζωής και τις δραστηρίοτητες του
Είναι φυσικό ένας σκύλος που ζει σε διαμέρισμα και περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του χωρίς έντονη άσκηση, να έχει άλλες διατροφικές ανάγκες από έναν κυνηγετικό σκύλο η έναν σκύλο εργασίας.
Επίσης, ένας θηλυκός σκύλος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην περίοδο γαλουχίας έχει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, ενέργεια και μεταλλικά στοιχεία.

Ρωτήστε μας να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε μια ξηρά τροφή από τις επώνυμες μάρκες της αγοράς που να είναι κατάλληλη για τη φυλή, την ηλικία, το βάρος και τον τρόπο ζωής του σκύλου σας.

Μη χρησιμοποιείτε άγνωστες, φτηνές τροφές. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία του μικρού σας φίλου. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας τρώει συχνά χορτάρια και κάνει εμετό, είναι μια ένδειξη ότι η τροφή που χρησιμοποιείτε δεν του ταιριάζει. Όταν αλλάζετε τροφή, μην το κάνετε απότομα, αλλά σταδιακά, αναμιγνύοντας την με την παλιά, για αρκετές μέρες (περίπου μια εβδομάδα).

Μην ξεχνάτε να έχει πάντα φρέσκο και αρκετό νερό.

xontrh gata
Οι γάτες έχουν διαφορετική διατροφική συμπεριφορά
, από τα σκυλιά. Τα δόντια τους είναι κοφτερά (30 σε αριθμό), και τα σαγονιά τους φτιαγμένα πιο πολύ για να σκίζουν και όχι για να μασάνε. Το στομάχι τους παρόλο μικρο σε μέγεθος, μπορεί να χωνεύει το ωμό κρέας αφομοιώνοντας γρήγορα την τροφή σε μεγάλα κομμάτια. Ένα δυνατό ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες, μετατρέπει την τροφή σε χυλώδη μάζα.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγες και χρειάζονται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό. Με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η γάτα σας θα έχει γυαλιστερό τρίχωμα, κρυστάλλινα μάτια και θα είναι γεμάτη ενέργεια.

Όπως και στα σκυλιά, η διατροφή της γάτας διαφέρει σύμφωνα με το φύλο, την ηλικία και τον τρόπο ζωής τους. Οι γάτες έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες πεπτικές ή δερματικές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν διαλέγετε την τροφή τους. Επίσης αρκετά νωρίς, οι γάτες υποφέρουν από οδοντικές παθήσεις. Η χρίση της τροφής σε μορφή κροκέτας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών και την καταπολέμηση της πλάκας.

Με το φύλο
Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικές φυλές γατών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην εσωτερική τους δομή και στην εξωτερική τους εμφάνιση.
Μια Persian γάτα μακρύτριχη έχει άλλες διατροφικές ανάγκες από μια κοντότριχη Siamese η μια μεγαλόσωμη Norwegian Forest.

Με την ηλικία
Τα μικρά γατάκια έχουν ανάγκη από τροφές που να περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, άλλα και στοιχεία σιταρών για να είναι πιο εύπεπτη.
Μετά την ηλικία των 10 ετών, που οι γάτες αρχίζουν να γερνάνε, χρειάζονται μια διατροφή που να δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα που εξασθενεί και η όρεξή τους μειώνεται. Η τροφή για γηραιές γάτες είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες και υπερενισχυμένη γευστικότητα.

Με τον τρόπο ζωής
Μια γάτα που βγαίνει έξω τακτικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας από μια γάτα που περνάει το περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Η έλλειψη έντονης δραστηριότητας προκαλεί αύξηση του βάρος και η διατροφή τους να έχει διαφορετική αναλογία σε θερμίδες.