Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Διαγνωστικές Υπηρεσίες
Χειρουργικές Υπηρεσίες
Στειρώσεις

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στο Κτηνιατρείο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις , αλλά και σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού κάθε είδους κάθε είδους εξέταση (ορολογική, ορμονολογική) ή καλλιέργεια.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ακτινολογικός Έλεγχος:
Η ακτινογραφία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση ασθενειών. Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε πληθώρα περιπτώσεων όπως στη κατάποση ξένων σωμάτων, στους τραυματισμούς άκρων, σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, νευρολογικών περιστατικών, για την ύπαρξη λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, όπως και για την παρακολούθηση της πορείας ορθοπεδικών περιστατικών.
Έχοντας επενδύσει στο ακτινολογικό τμήμα χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό εξοπλισμό, που παρέχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην εικόνα της ακτινογραφίας σε σχέση με τις συμβατικές ακτινογραφίες.
Σε περίπτωση που κάποια ζώα δυσανασχετούν στους ιδιαίτερους χειρισμούς και στάσεις που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας και δε συνεργάζονται με τον ιδιοκτήτη, μπορεί να χρειασθεί ήπια ηρέμηση. Η ηρέμηση αντιστρέφεται με το ειδικό αντίδοτο, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση.

Υπερηχοτομογραφικός Έλεγχος:
Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα για να παραχθεί η εικόνα που βλέπουμε, και μέσω αυτών, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του οργανισμού. Αντίθετα με την ακτινογραφία, η υπερηχοτομογραφία, δεν εκπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία και μπορεί να εντοπίσει και παθολογικά ευρήματα που δεν είναι εμφανή μέσω της ακτινογραφίας. Είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για να διαγνωσθούν παθολογικές καταστάσεις, το ασφαλέστερο μέσο για τη διάγνωση εγκυμοσύνης και σημαντικό μέσο για τη διάγνωση καρδιακών νοσημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης ως καθοδήγηση για τη ασφαλή και ακριβή λήψη παθολογικού υλικού από όργανα και συλλογές. Στο Κτηνιατρείο χρησιμοπούμε υπερηχοτομογραφικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

ΕΝΔΟΣΚΟΠHΣΕΙΣ
Με το ενδοσκόπιο επιτρέπεται η πραγματοποίηση γαστροοισοφαγοσκοπήσεων, δηλαδή ο έλεγχος του οισοφάγου και του στομάχου. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε νοσήματα στα παραπάνω όργανα (όπως γαστρικά έλκη), αλλά και να συλλάβουμε και να αφαιρέσουμε με ειδικές λαβίδες ξένα σώματα, που έχουν βρεθεί στα όργανα αυτά, χωρίς να χρειάζεται η πραγματοποίηση επικίνδυνων χειρουργικών επεμβάσεων.

Θεραπεία διαφόρων παθήσεων στην κτηνιατρική κλινική

Οδοντιατρική Φροντίδα
Παθολογικά Παραστατικά

Στο κτηνιατρείο μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν όλα τα περιστατικά εσωτερικής παθολογίας και δερματολογίας που εμφανίζονται στο σκύλο και στη γάτα.

Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις , και σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού κάθε είδους εξέταση (ορολογική, ορμονολογική) ή καλλιέργεια.Χρησιμοποιούνται απεικονιστικές μέθοδοι τελευταίας τεχνολογίας (ψηφιακές ακτινογραφίες και υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις) που μπορούν να μας διευκολύνουν να προσδιορίσουμε τα παθολογικά προβλήματα του κατοικίδιου μας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας είναι προτιμότερο για τα παθολογικά περιστατικά να επικοινωνείτε με το κτηνιατρείο για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τόσο η δική σας όσο και του τετράποδου φίλου σας.
Στο Κτηνιατρείο νοσηλεύονται περιστατικά τα οποία χρειάζονται θεραπεία, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι (οροθεραπεία, ενέσιμη θεραπεία κτλ), στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους μικρούς μας φίλους και με την καλύτερη φροντίδα.

Υπάρχει δυνατότητα για την πραγματοποίηση μετάγγισης αίματος, σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί. Η απώλεια αίματος που συμβαίνει ξαφνικά εξαιτίας κάποιου τραυματισμού μπορεί να απαιτεί επείγουσα μετάγγιση για να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Επίσης ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα που έχουν σχέση με τη πήξη του αίματος είναι επίσης πιθανόν να χρήζουν μετάγγισης αίματος.

Η οδοντιατρική φροντίδα των μικρών ζώων πρέπει να έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα, παρά αναγκαία θεραπευτική αγωγή. Όπως και στους ανθρώπους, οι σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις προδιαθέτουν σε σοβαρές παθήσεις νεφρών, καρδιάς, κ.α.

Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Όπως και στα μωρά, εμφανίζονται αρχικά τα νεογιλά δόντια, η ανάπτυξη των οποίων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Μέτα από 3 -3,5 μήνες αρχίζει η εμφάνιση των μονίμων δοντιών και η οδοντοστοιχία του σκύλου αποκτά την τελική της μορφή στην ηλικία περίπου των 7-8 μηνών. Τα δόντια του σκύλου είναι συνολικά 42 - 12 τομείς, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιοι και 10 γομφίοι. Οι μικρόσωμες ρατσες σκύλων παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων ( ουλίτιδα, οδοντική τρυγία, κακοσμία, αποστήματα, συρίγγια, περιοδοντίτιδα, όγκους, νεοπλάσματα κ.α.).

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά τρόφιμα και συμπληρώματα, που βοηθούν τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας από τα δόντια του ζώου. Βουρτσίστε τα δόντια του ζώου σας στο σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κυρίως παθήσεις των ούλων. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες, οδοντικές κρέμες, υγρά καθαρισμού και πολλά άλλα προϊόντα για την φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας για ζώα.

Προληπτική Ιατρική για τα μικρά κατοικίδια

Εμβολιασμοί
Αποπαρασιτώσεις
Προληπτικές Εξετάσεις Αίματος 

Οι εμβολιασμοί των μικρών ζώων που κατοικούν μαζί σας, αποτελούν το θεμελιώδη λίθο της προληπτικής κτηνιατρικής .

Ένα σταθερό και ισορροπημένο πρόγραμμα εμβολιασμών βοηθά στην προστασία τους από μεταδοτικές και, πολλές φορές, θανατηφόρες παθήσεις.

Το κατοικίδιό σας είναι μοναδικό και έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμών που θα καθορίσει ο κτηνίατρος , πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του, όπως , στην ηλικία και στον τρόπο ζωής του, το περιβάλλον και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το εμβολιακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε μας εξασφαλίζει την αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και στο θάνατο κυρίως σε κουτάβια ή γατάκια μικρής ηλικίας, αλλά και στην αποφυγή ζωοανθρωπονόσων. Τονίζεται ότι η συνέπεια από πλευράς του ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες ζωής του ζώου, είναι καθοριστική για το καλύτερα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ζωής των τετράποδων φίλων μας είναι απαραίτητος τόσο ο προληπτικός εμβολιασμός όσο και η αποπαρασίτωση που αφορά ενδοπαράσιτα ( ταινίες, νηματώδη, κεστώδη, εχινόκοκκος) και εξωπαράσιτα (ψύλλους , κρότωνες κτλ). Ξεκινάμε τα εμβόλια του σκύλου και της γάτας από την ηλικία των 6 με 8 εβδομάδων.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στα πλαίσια του εφικτού την αποφυγή κινδύνων της ζωής του φίλου μας.

Οι αποπαρασιτισμοί πραγματοποιούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους . Η συνέπειά μας και σε αυτό το κομμάτι της προληπτικής ιατρικής είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η νόσος του carre (μόρβα)
Ο παρβοϊός (τύφος)
Η λοιμώδης ηπατίτιδα
Η παραϊνφλουένζα
Οι λεπτοσπειρώσεις
Ο κορωναϊός
Η τραχειοβρογχίτιδα (Kennel Cough)
Η λύσσα
Οι μύκητες
Η λεϊσμανίωση ( Καλαζάρ)


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:

  • Τακτικός έλεγχος της στοματικής υγιεινής για την αποφυγή περιοδοντοπάθειας και οδοντικής τρυγίας.
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους και οδηγίες διατροφής για την αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης του ζώου με σκοπό την αποφυγή υποσιτισμού ή παχυσαρκίας.
  • Προληπτικός έλεγχος δέρματος – νυχιών για την αποφυγή δερματοπαθειών ή την εκδήλωση συστηματικών νοσημάτων.
  • Προληπτικές εξετάσεις αίματος (γενική εξέταση αίματος, βιοχημικές εξετάσεις και ορολογικές εξετάσεις) για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση νοσημάτων.

Ταυτοποίησης των ζώων συντροφιάς

Ηλεκτρονική ταυτοποίηση
Έκδοση διαβατηρίων

Με νόμο της ΕΕ η έκδοση PetPassport είναι υποχρεωτική για όσα ζώα ταξιδεύουνι εκτός συνόρων. Προυπόθεση για να προμηθευτείτε το διαβατήριο, είναι το ζώο να είναι εμβολιασμένο και να έχει τοποθετηθεί microchip.

Ο νόμος 4039/2012 επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση και σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση του ζώου με microchip:

Παρέχει έναν  κωδικό μοναδικό για κάθε ζώο.
Ο κωδικός αυτός δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να αλλαχθεί.
Διαρκεί για όλη τη ζωή του ζώου.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε ζώα κάθε ηλικίας.
Είναι απλή, ανώδυνη και συνήθως δεν απαιτεί τοπική αναισθησία ή ηρέμηση.
Δεν φαίνεται εξωτερικά.
H εμφύτευση γίνεται από κτηνιάτρους.
Δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρενέργεια από τη χρήση microchip.

Λίγες ημέρες μετά την εμφύτευση, το ζώο εγγράφεται στην τράπεζα πληροφοριών.
Η σύριγγα εμφύτευσης (μίας χρήσης) και η κάψουλα είναι αποστειρωμένα, ενώ το κοίλο εσωτερικό της σύριγγας φέρει αντισηπτική κρέμα.

Με τον τρόπο αυτό, η εμφύτευση δεν ενέχει κινδύνους μόλυνσης του ζώου.