Θεραπεία διαφόρων παθήσεων στην κτηνιατρική κλινική

Οδοντιατρική Φροντίδα
Παθολογικά Παραστατικά

Στο κτηνιατρείο μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν όλα τα περιστατικά εσωτερικής παθολογίας και δερματολογίας που εμφανίζονται στο σκύλο και στη γάτα.

Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις , και σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού κάθε είδους εξέταση (ορολογική, ορμονολογική) ή καλλιέργεια.Χρησιμοποιούνται απεικονιστικές μέθοδοι τελευταίας τεχνολογίας (ψηφιακές ακτινογραφίες και υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις) που μπορούν να μας διευκολύνουν να προσδιορίσουμε τα παθολογικά προβλήματα του κατοικίδιου μας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας είναι προτιμότερο για τα παθολογικά περιστατικά να επικοινωνείτε με το κτηνιατρείο για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τόσο η δική σας όσο και του τετράποδου φίλου σας.
Στο Κτηνιατρείο νοσηλεύονται περιστατικά τα οποία χρειάζονται θεραπεία, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι (οροθεραπεία, ενέσιμη θεραπεία κτλ), στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους μικρούς μας φίλους και με την καλύτερη φροντίδα.

Υπάρχει δυνατότητα για την πραγματοποίηση μετάγγισης αίματος, σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί. Η απώλεια αίματος που συμβαίνει ξαφνικά εξαιτίας κάποιου τραυματισμού μπορεί να απαιτεί επείγουσα μετάγγιση για να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Επίσης ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα που έχουν σχέση με τη πήξη του αίματος είναι επίσης πιθανόν να χρήζουν μετάγγισης αίματος.

Η οδοντιατρική φροντίδα των μικρών ζώων πρέπει να έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα, παρά αναγκαία θεραπευτική αγωγή. Όπως και στους ανθρώπους, οι σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις προδιαθέτουν σε σοβαρές παθήσεις νεφρών, καρδιάς, κ.α.

Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Όπως και στα μωρά, εμφανίζονται αρχικά τα νεογιλά δόντια, η ανάπτυξη των οποίων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Μέτα από 3 -3,5 μήνες αρχίζει η εμφάνιση των μονίμων δοντιών και η οδοντοστοιχία του σκύλου αποκτά την τελική της μορφή στην ηλικία περίπου των 7-8 μηνών. Τα δόντια του σκύλου είναι συνολικά 42 - 12 τομείς, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιοι και 10 γομφίοι. Οι μικρόσωμες ρατσες σκύλων παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων ( ουλίτιδα, οδοντική τρυγία, κακοσμία, αποστήματα, συρίγγια, περιοδοντίτιδα, όγκους, νεοπλάσματα κ.α.).

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά τρόφιμα και συμπληρώματα, που βοηθούν τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας από τα δόντια του ζώου. Βουρτσίστε τα δόντια του ζώου σας στο σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κυρίως παθήσεις των ούλων. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες, οδοντικές κρέμες, υγρά καθαρισμού και πολλά άλλα προϊόντα για την φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας για ζώα.