Προληπτική Ιατρική για τα μικρά κατοικίδια

Εμβολιασμοί
Αποπαρασιτώσεις
Προληπτικές Εξετάσεις Αίματος 

Οι εμβολιασμοί των μικρών ζώων που κατοικούν μαζί σας, αποτελούν το θεμελιώδη λίθο της προληπτικής κτηνιατρικής .

Ένα σταθερό και ισορροπημένο πρόγραμμα εμβολιασμών βοηθά στην προστασία τους από μεταδοτικές και, πολλές φορές, θανατηφόρες παθήσεις.

Το κατοικίδιό σας είναι μοναδικό και έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμών που θα καθορίσει ο κτηνίατρος , πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του, όπως , στην ηλικία και στον τρόπο ζωής του, το περιβάλλον και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το εμβολιακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε μας εξασφαλίζει την αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και στο θάνατο κυρίως σε κουτάβια ή γατάκια μικρής ηλικίας, αλλά και στην αποφυγή ζωοανθρωπονόσων. Τονίζεται ότι η συνέπεια από πλευράς του ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες ζωής του ζώου, είναι καθοριστική για το καλύτερα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ζωής των τετράποδων φίλων μας είναι απαραίτητος τόσο ο προληπτικός εμβολιασμός όσο και η αποπαρασίτωση που αφορά ενδοπαράσιτα ( ταινίες, νηματώδη, κεστώδη, εχινόκοκκος) και εξωπαράσιτα (ψύλλους , κρότωνες κτλ). Ξεκινάμε τα εμβόλια του σκύλου και της γάτας από την ηλικία των 6 με 8 εβδομάδων.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στα πλαίσια του εφικτού την αποφυγή κινδύνων της ζωής του φίλου μας.

Οι αποπαρασιτισμοί πραγματοποιούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους . Η συνέπειά μας και σε αυτό το κομμάτι της προληπτικής ιατρικής είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η νόσος του carre (μόρβα)
Ο παρβοϊός (τύφος)
Η λοιμώδης ηπατίτιδα
Η παραϊνφλουένζα
Οι λεπτοσπειρώσεις
Ο κορωναϊός
Η τραχειοβρογχίτιδα (Kennel Cough)
Η λύσσα
Οι μύκητες
Η λεϊσμανίωση ( Καλαζάρ)


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:

  • Τακτικός έλεγχος της στοματικής υγιεινής για την αποφυγή περιοδοντοπάθειας και οδοντικής τρυγίας.
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους και οδηγίες διατροφής για την αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης του ζώου με σκοπό την αποφυγή υποσιτισμού ή παχυσαρκίας.
  • Προληπτικός έλεγχος δέρματος – νυχιών για την αποφυγή δερματοπαθειών ή την εκδήλωση συστηματικών νοσημάτων.
  • Προληπτικές εξετάσεις αίματος (γενική εξέταση αίματος, βιοχημικές εξετάσεις και ορολογικές εξετάσεις) για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση νοσημάτων.